ورود کاربران

سير علوم و تاريخ شيعه در عصر امام هادي عليه السّلام‏

سير علوم و تاريخ شيعه در عصر امام هادي عليه السّلام‏

  حضرت امام محمّد تقى عليه السّلام از دنيا رحلت نمودند در زمانى كه حضرت امام علىّ النّقىّ الهادى كودكى شش ساله و يا هشت ساله بودند، همان طور كه امامت به پدرشان در سنّ هفت سالگى داده شد.

آن حضرت ملجأ و مرجع و پناه و آبشخوار واردين علم، و مرتع خَصْب راودين دانش و عرفان شيعه بوده‏اند. جميع شيعيان از مَشْرَعَة علمش سيراب، و از مرتع تازه و دل افزاى ربيع دانش و معرفتش سير مى‏گرديده‏اند همان طورى كه با پدران نورانى و روشن ضمير او رفتار مى‏نموده‏اند.

و اين امرى است كه اذهان و افكار را به تأمّل وا مى‏دارد و انظار و بصائر را متوجّه و ملتفت مى‏سازد.

آيا امكان دارد پسرى كه سنَّش اين مقدار است در ميان مردم بوده باشد و قرائت و كتابت را به طورى كه مُشاهَد و مشهود مى‏باشد خوب بداند، وليكن أبداً معرفتى يا علمى را دارا نباشد؟!

اگر آن طور است، پس چگونه وى جامع علوم است؟! و مسأله‏اى از وى سؤال نمى‏شود مگر آنكه جوابش فوراً در نزد او حاضر است؟! و چگونه در بيان مسأله‏اى ابتدا به سخن نمى‏كند مگر آنكه در اظهارات و پديده‏هاى از مكنوناتش عقول را متحيّر مى‏نمايد؟!

آيا اين حقايق در غير كسانى كه خداوند ايشان را به علم و عرفان مُلْهَم گردانيده است تصوّر دارد؟!

اگر آنان بر غير سبيل علوم مُلْهمه الهيّه بوده‏اند، معنى نداشت مشايخ علم و فضل در برابر ايشان خاضع و تسليم شوند، و از آنها به طور أخذ هر مأمومى از امامش أخذ علوم و حقايق نمايند، و در آنها ببينند و بنگرند كه: آنان حجّت خدا و معصوم از هر رجس و پليدى بوده، و عالِم به جميع أشياء و مسائل مى‏باشند.

و اگر آن امامان چنين نبودند، يعنى طبق رويت و مشاهده آن شيوخ و علماء نمى‏گشتند، حوادث و امتحانات و احتجاجاتى كه پيوسته رخ مى‏داد آن گونه رأى و عقيده را درباره ايشان تكذيب مى‏نمود.

حضرت امام على الهادى عليه السّلام در مدينه باقى ماندند، و شيعيان براى تفقّه در دين، و اغتنام از محاسن أخلاقشان از هر جهت و ناحيه به سويشان كوچ مى‏نمودند تا سنه 236. و در آن عصر زمام امور و حكم به دست متوكّل بود، و وى با على و اهل بيت على: بغض شديدى داشت، مضافاً به آنكه وى را نديمانى إحاطه كرده بودند كه همه ايشان به نَصْب و عداوتِ على عليه السّلام مشهور و معروف بوده‏اند. از ايشان هستند على بن جَهم شاعر شامى كه از بنى شامَه است، و عمرو بن فرُّخ رَخْجى، و أبو السِّمط از اولاد مروان بن أبى حَفْصة از مواليان بنى اميّه، و عبد الله بن محمد بن داود هاشمى معروف به ابن اتْرُجَه.

كار و منهاج اين ندماء و اطرافيان اين بود كه متوكّل را از علويّين مى‏ترسانيدند، و به او اشاره مى‏نمودند تا ايشان را دور كند، و از آنان إعراض نمايد و إسائه كند. از اين گذشته او را تحسين مى‏نمودند تا به آبائشان كه مردم عقيده‏مند به علوّ منزلت و مرتبتشان در دين بودند، با سخن ناهنجار و زشت و قبيح مواجهه كند. بارى، دست از متوكّل بر نداشتند و پيوسته بر اين امور به او اصرار و إبرام مى‏نمودند تا ظهور پيدا نمود از وى آن داستان معروف و مشهورى كه جگرها را آتش مى‏زند:

ابن اثير در حوادث سنه 236 در ج 7 ص 18، و ابن جرير در ج 11 ص 44 و صاحب «فَواتُ الْوَفَيات» در ج 1 ص 133 ذكر نموده‏اند آن فعلى را كه متوكّل با قبر حسين عليه السّلام انجام داد. قبر را منهدم كرد و بر روى آن كِشت و زراعت نمود و تخم پاشيد، و آب داد، و مردم را منع كرد از زيارتش- الى غير ذلك از آنچه كه از وى‏ به ظهور رسيد.

صاحب كتاب «فَواتُ الْوَفَيات» كه خود به ناصبى بودن معروف مى‏باشد، مى‏گويد: مسلمين از اين فعل متوكّل متألّم گشتند. اهل بغداد بر ديوارهاى آن شتم و سبِّ او را نگاشتند، و دِعْبِل خُزاعى و ديگران او را در شعر خود هجو نمودند. و در اين باره ابن سِكِّيت مى‏گويد، و برخى گفته‏اند از بَسَّامى مى‏باشد

         : تَاللهِ إنْ كَانَتْ امَيَّةُ قَدْ أتَتْ             قَتْلَ ابْنِ بِنْتِ نَبِيِّهَا مَظْلُوماً 1

             فَلَقَدْ أتَتْهُ بَنُو أبِيِه بِمِثْلِهِ             فَغَدَا لَعَمْرُكَ قَبْرُهُ مَهْدُوماً 2

             أسَفُوا عَلَى أنْ لَا يَكُونُوا شَارَكُوا             فِى قَتْلِهِ فَتَتَبَّعُوهُ رَمِيماً 3

 

1- «سوگند به خداوند اگر بنى اميّه متصدّى كشتن پسر دختر پيغمبرشان از روى ظلم و عدوان گشتند؛

2- پس تحقيقاً پسران پدرش همان كشتار را با او انجام دادند. و سوگند به جانت كه قبرش را مهدوم و خراب نمودند.

3- تأسُّف داشتند كه چرا در كشتن او با بنى اميّه مشاركت نداشتند، اينك آمدند و به استخوانهاى پوسيده او در ميان قبر جنايت كردند.»

متوكّل در إسائه به اهل بيت و أوليائشان بدانچه بر سر قبر امام حسين عليه السّلام آورد بس نكرد بلكه در تعقيب و اسائه به هر فردى كه يا در نَسَب و يا در مذهبْ علوى بود از هيچ كوششى دريغ ننمود.

حضرت امام أبو الحسن الهادى عليه السّلام را از مدينه به سامرّاء در سنه 236 وارد كرد، و وى را در سامرّاء نزد خود نگاه داشت، و در إسائه به انواع زشتيها و بديها چنان مواظب و متعهّد بود كه به حضرتش برساند همان طور كه شخص محبّ براى حبيبش مواظب و متعهّد است كه از انواع تحف و هدايا و أشياء طريفه و نيكو براى او ببرد.

و چون أعداء آل محمد درجه و ميزان عداوت و انحراف متوكّل را از اهل بيت يافته بودند، آن را وسيله و ذريعه براى إسائه به حضرت امام علىّ النّقىّ الهادى عليه السّلام‏ كرده، از حضرت نزد او سعايت مى‏نمودند و به وى خبر دادند كه: در منزلش سلاح جنگ و نامه‏ها و مراسلاتى از شيعيان او وجود دارد. متوكّل در شبى افرادى را مأمور نمود تا به طور ناگهانى بر خانه وى هجوم آورند. آن كسان حضرت را در اطاقى تنها يافتند كه بر تن قبائى از مو، و بر سرش سربندى پيچيده است از پشم، و در بساط آن اطاق أبداً چيزى يافت نمى‏شود مگر رَمْل و حَصَى (ماسه بادى و ريگ) و با توجّه به سوى پروردگارش به آياتى از قرآن مجيد در وعد و وعيد ترنّم مى‏نمايد. او را با همان حال مأخوذ داشتند و به سوى متوكّل بردند.

و اين اوّلين بار از سعايت و از هجوم بر خانه حضرت از جانب متوكّل نبوده است. هر زمانى كه آن نديمان نواصِب وى را إغراء به بعضى از اتّهامات نسبت به حضرت مى‏كرده‏اند، بغض و عداوتش براى اجابت سعايت آنان به راحتى و سبكى بر مى‏خاست، و اين عمل را تكرار مى‏كرد و اگرچه كذب گفتارشان مشهود مى‏گرديد.

متوكّل بر آن اذيّتها و آزارها و آن اسائه أدبها به حضرت امام ابو الحسن اصرار مى‏ورزيد بدون اندك رحمتى و يا اندك ملايمتى كه در آن روزنه صلحى پديدار باشد، تا اينكه پسرش مُنْتَصِر به واسطه مشاهده جسارتى كه او و فتح بن خاقان وزيرش و همنشينانش به كرامت مرتضى على عليه السّلام نموده و استخفاف به حرمتش كرده بودند، انتقاماً لامير المؤمنين وى را بكشت.

و حضرت هادى عليه السّلام پيوسته در سامرّاء اقامت داشت تا در سنه 254 با سمّ مُعْتَزّ عباسى مسموم، و ديده از جهان بربست. مدّت اقامتش در سامرّاء 18 سال به طول انجاميد كه دائماً غصّه‏ها و جرعه‏هاى آلام و رنجها را يكى پس از ديگرى از بنى عبّاس از سلطانى به سلطانى مى‏نوشيد. و در اكثريّت زمان و ايَّامش زندانى خانه و محبوس بيت خويشتن بود. شيعيان وى به او دسترسى نداشتند مگر به طور سر زده و پنهان از انظار با وجود كثرت شيعه در آن عهد و زمان، و با وجود كثرت نيازمنديشان به ديدار امام و أخذ معالم دين از او.

و غالب استفاده‏هاى شيعيان از او به توسّط چند رجل معدودى بوده است كه از قائمين به امر او و وسائط ميان او و مردم بوده‏اند. آن رجال نزد وى رفت و آمد داشتند، و چه بسا ايشان شيعيان را در شهرهايشان ديدار و ملاقات مى‏كرده‏اند.

در اين عصر آوازه تشيّع بلند بود. علماى اين عصر با يكديگر مناظره و مناضله داشته‏اند، و در هر گونه علمى از علوم تصانيف و تأليف فراوان گشت، و بالاخصّ در علم كلام و علم اخلاق گسترش يافت.


امام شناسي علامه طهراني ج 16 ص 216

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید