توصیف ماه رمضان وشب قدر و عید فطر
توصیف ماه رمضان وشب قدر و عید فطر از زبان پیامبر صلی الله علیه وآله
عبد اللَّه بن عبّاس گويد كه از پيامبر (صلّی الله علیه وآله) شنيده است كه مىفرمود:
همانا بهشت سال به سال به جهت حلول ماه رمضان زينت و آرايش مىشود،
چون شب اوّل ماه رمضان فرا رسد بادى كه آن را مثيره گويند از زير عرش مىوزد كه برگ درختان بهشت را بهم مىزند و حلقه درهاى بهشت را مىكوبد، پس آوائى از آنها شنيده شود كه هرگز شنوندگان بهتر از آن نشنيدهاند، حوران (زنان سياه چشم) بهشتى از جايگاه خود بيرون شوند تا بر مكانهاى بلند بهشت بايستند و صدا زنند: آيا خواستگارى بسوى خدا آمده تا خدا او را همسر كرامت كند؟ سپس گويند: اى رضوان (دربان بهشت) امشب چه شبى است؟ او لبّيك گويان بآنان پاسخ دهد سپس گويد: اى حوران نيك سيرت و نيكو صورت امشب شب اوّل ماه رمضان است كه درهاى بهشت براى روزهداران امّت محمّد (ص) گشوده شده است.
خدا عزّ و جلّ به او فرمايد: اى رضوان درهاى بهشت را بگشا، اى مالك (دربان دوزخ) درهاى دوزخ را بروى روزهداران امّت محمّد ببند، اى جبرئيل به زمين فرود رو، و سركشان شياطين را در بند و زنجير كن، سپس همگى را در امواج خروشان بيفكن تا روزه امّت حبيب مرا تباه نسازند.
و خداوند تبارك و تعالى در هر شب از ماه رمضان سه بار مىفرمايد: آيا درخواستكنندهاى هست تا خواستهاش را بدو ببخشم؟ آيا توبهكنندهاى هست تا توبهاش را بپذيرم؟ آيا آمرزشطلبى هست تا وى را بيامرزم؟ كيست به دارائى كه تهيدست نيست و به وفاكنندهاى كه ظالم نيست قرض دهد؟ (منظور خود خداست).
و خداوند در پايان هر روز از ماه رمضان به هنگام افطار هزار هزار بنده را از آتش آزاد كند، و چون شب جمعه و روز جمعه شود در هر ساعتى از آن هزار هزار نفر را از آتش آزاد سازد كه همگى مستحقّ عذاب مىباشند، و چون روز آخر ماه رمضان فرا رسد خداوند در آن روز به تعداد افرادى كه از اوّل تا آخر آن ماه آزاد ساخته آزاد مىنمايد.
و چون شب قدر شود خدا- عزّ و جلّ- جبرئيل را فرمان دهد تا در ميان جمعى از فرشتگان به زمين فرود آيد، و با او پرچمى سبز رنگ است، پس آن پرچم را بر پشت كعبه بكوبد. و جبرئيل ششصد بال دارد كه دو بال آن را جز در شب قدر باز نكند، و در آن شب آن دو بال را بگشايد، و آن دو بال از مشرق و مغرب فراتر برود، و جبرئيل (ع) در چنين شبى فرشتگان را به اطراف عالم گسيل دارد و آنان به هر ايستاده و نشسته، و هر نمازگزار و ذكر گوئى سلام كنند، و با آنان دست دهند و دعاى ايشان را آمين گويند تا سپيده صبح سر زند.
پس چون صبح بدمد جبرئيل (ع) صدا زند: اى گروه ملائكه
كوچ كوچ، گويند: اى جبرئيل خداوند نسبت به درخواستهاى مؤمنين از امّت محمّد چه كرده است؟ گويد: خداى متعال امشب به آنان نظر رحمت كرده و از آنان گذشت نموده و گناهانشان را آمرزيده است مگر چهار كس را. رسول خدا (ص) فرمود: و اين چهار كس: شرابخوار، و عاقّ والدين، و كسى كه قطع رحم كرده، و كينهتوز ميباشند. و چون شب عيد فطر كه شب جوائز نام دارد فرا رسد خداوند پاداش عملكنندگان را بدون حساب و شمارش ببخشد.
و چون صبح روز عيد فرا رسد خداوند فرشتگان را در تمام شهرها برانگيزد، پس در زمين فرود آيند و سر كوچه و گذرها بايستند و گويند: اى امّت محمّد بسوى پروردگار كريم براى نماز عيد بيرون شويد كه او پاداش فراوان دهد، و گناهان بزرگ را بيامرزد. و چون سوى محلّ برگزارى نماز عيد روند خدا عزّ و جلّ به ملائكه فرمايد: اى ملائكه من پاداش يك اجير وقتى به وظيفهاش عمل كند چيست؟ گويند: معبودا و سيّدا پاداش او آن است كه اجر او را بطور كامل عطا كنى.
خدا عزّ و جلّ فرمايد: اى ملائكه من شما را گواه مىگيرم كه من پاداش اين را كه در ماه رمضان روزه گرفتند و بنماز ايستادند خرسندى و آمرزش خودم قراردادم. و مىفرمايد: اى بندگانم از من درخواست كنيد، به عزّت و جلالم خودم سوگند شما امروز در اين گردهمآئى خود براى آخرت و دنيايتان هر چه از من بخواهيد به شما ببخشم، و عزّتم سوگند تا آن زمان كه مرا مراقب خود بدانيد و از من بترسيد گناهان و عيوب شما را بپوشانم، به عزّتم سوگند كه شما را از عذاب پناه دهم و در نزد كسانى كه در دوزخ جاودانند رسوا نسازم، باز گرديد كه همگى بخشيده شدهايد، شما مرا خشنود ساختيد و من از شما خشنود گشتهام. پس ملائكه بدين بخششى كه خداوند باين امّت به هنگام افطار ماه رمضان عنايت فرموده يك ديگر را بشارت داده و تبريك گويند.
امالى شيخ مفيد-ترجمه استادولى، متن، ص: 254 الی 258
- توضیحات
- رمضان الکریم
- 25 مرداد 1391
- حجة الاسلام شیخ محمد کمالی
- 3867
دیدگاهها