نامه متوکل به امام هادی علیه السلام
نامه متوکل به امام هادی علیه السلام
شيخ مفيد گويد: چون ابو الحسن (علیه السلام) از سعايت عبد الله بن محمد در نزد متوكل آگاه شد، نامهاى به خليفه نوشت و در آن از دروغبافي هاى عبد الله بن محمد ياد كرد. متوكل دستور داد تا پاسخ نامه آن حضرت را بنويسند و او را به آمدن به سامرا دعوت كنند و دستور داد كه در گفتار و كردار به خوبى با آن حضرت رفتار كنند. در نسخهاى از آن نامه كه به دست من است چنين آمده است:
«بسم الله الرحمن الرحيم. اما بعد! بدان كه امير مؤمنان به ارزش تو داناست و خويشاوندى تو را مراعات مىكند و ايجاب كننده حق توست و تو و اهل بيت تو را در امورى ترجيح مىدهد تا خداوند حال تو و ايشان را نكو گرداند عزت تو و آنان را تثبيت كند و امن و آسايش براى تو و ايشان به ارمغان آرد. و البته از اين كار خشنودى پروردگارش را مىجويد و در پى اداى حقى است كه خداوند در تو و خاندانت بر خليفه واجب كرده است. امير مؤمنان چنين صلاح ديد كه عبد الله بن محمد را از مسئوليت تصدى جنگ و امامت جماعت در مدينه بركنار دارد. زيرا نسبت به حق تو نادان بود و قدر تو را كوچك مىشمرد. همچنين او بر تو ستم روا داشت و به تو چيزى نسبت داد كه امير مؤمنان خوب مىداند كه تو از آن نسبت مبرايى و قصدت در ترك مخاصمه با او پاك است خليفه مىداند كه تو راست مىگويى و خود را براى چنين كارى آماده نكرده بودى. امير مؤمنان از اين پس محمد بن فضل را بر تو مىگمارد و به او دستور داده كه تو را مورد اكرام و احترام قرار دهد و با اطاعت از دستورات تو، به تقرب در نزد خداوند و امير مؤمنان برسد. امير مؤمنان مشتاق توست و خوش مىدارد با تو ديدارى تازه كند و به تو بنگرد. اگر تو نيز مايل ديدار اويى و دوست دارى در كنار وى مقامگيرى به سوى او روانه شو و هر كه را كه خود دوست دارى از خاندان و خدم و حشم خويش برگزين و بىشتاب و با آسودگى هرگاه كه خواستى در حركت شو و هرگاه كه خواستى فرود آى و هر طور كه خواستى به راهت ادامه ده. و اگر دوست دارى يحيى بن هرثمه خدمتكار امير مؤمنان و سربازانى كه با او همراهند در اين سفر در ركاب تو باشند، اختيار و تصميم با خود توست. و ما دستور دادهايم كه يحيى بن هرثمه مطيع فرمانهاى تو باشد. پس براى ديدار امير مؤمنان استخاره كن. هيچ كس از برادران و فرزندان و خاندان و خواص امير مؤمنان جايگاهى بالاتر و ستودهتر از تو درنزد وى ندارند و او نيز بر تو نگرانتر و مهربانتر و دلسوزتر است تا بر آنان و السلام عليك و رحمة الله و بركاته».
اين نامه را ابراهيم بن عباس در ماه جمادى الآخر از سال 243 هجرى نگاشته است. چون اين نامه به دست ابو الحسن (علیه السلام) رسيد، آماده سفر شد و يحيى بن هرثمه نيز آن حضرت را همراهى كرد.
سيره معصومان ،ج6،ص:238
- توضیحات
- سیره و فضائل
- 04 خرداد 1391
- حجة الاسلام شیخ محمد کمالی
- 7360